vrijdag 5 februari 2016

Orde: het (moes)tuindagboek

Na het maken van de plattegrond van mijn moestuin gisteren kwam ik op het idee om de planning dit keer iets grondiger aan te pakken. 2 jaar geleden deed ik mijn eerste poging tot moestuinieren, hier verderop in de straat, in een klein volkstuinen complex. Een plattegrond met de gewassen voldeed toen voor mij, met de groentefiches als backup. Over die groentefiches zo meer. Chaotische ik deed maar wat. Met een best aardig resultaat hoor, vooral mijn bonen en courgettes hebben ons heel rijk gevoed!
Vorig jaar startte ik een Bullet Journal voor mijn dagelijkse bezigheden. Ryder Carrol geeft hieronder een mooie uitleg over deze manier van notities bij elkaar houden in één notitieboek. Dit systeem heeft mij flink wat orde gebracht! Dus waarom zou ik dit niet gebruiken voor mijn Tuindagboek dacht ik zo? 

Ik houd het zelf graag simpel. Per maand mijn belangrijke taken, per dag in de tuin een klein verslagje van wat ik gedaan heb en hoe de boel erbij staat. En natuurlijk maak ik lijstjes. Met te zaaien en te planten groentes, kruiden, bloemen, vaste planten en bomen. Maar ook met webshops en stenen winkels waar ik fijne biologische zaden, bollen, planten en bomen kan kopen.


























In mijn map, waar ik mijn plan van mijn vorige moestuin nog bewaar, stop ik mijn nieuwe plattegronden en bewaar ik de groentefiches. Ook stop ik daar nog een moestuinkalender in, om die per maand te raadplegen. Ik moet nog een keuze maken tussen de biologisch-dynamische kalender van Maria Thun of de biologische van Mme Zsazsa. Deze laatste is gratis te downloaden op het www, evenals die toffe groentefiches. http://jongesla.com/2014/05/27/de-gratis-extras-van-mme-zsazsa/




1 opmerking:

  1. Je kan heel goed ook beide kalenders gebruiken, heb ik vorig jaar ook gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen