dinsdag 23 februari 2016

It Pottebakkershûs













































Wij dronken vandaag chocolademelk met slagroom bij 'It Pottebakkershûs', mijn favoriete restaurant in Workum. Ik ben helemaal weg van dit restaurant, omdat het ambacht uitademt. In de vegetarische keuken wordt alles vers bereid en in de vitrine staan zalige dagvers gemaakte taartjes. Er wordt onder andere kruidenthee geschonken van Workummer onkruid. Alles geserveerd in pottenbakkerskeramiek. Grenzend aan je tafel is er een permanente expositie met hedendaagse keramiek, boven het restaurant is een expositieruimte over de geschiedenis van het Workummer aardewerk. Vroeger was Workum namelijk een echte pottenbakkersstad, met tientallen pottenbakkers. In het winkeltje achterin de zaak is het keramiek te koop wat ook in het restaurant gebruikt wordt.
Wij verwonderden ons vandaag over de uilen van klei, gemaakt door Lot Brandt. En sneupten natuurlijk stiekem in het keramiek winkeltje, want wie droomt er nu niet van een kast vol zoveel moois om iedere dag uit te drinken en van te eten?

vrijdag 19 februari 2016

Lentelunch in de Tuin

Wij genieten een Lentelunch aan de picknicktafel in onze Tuin. 
Deelnemen aan een moestuin clubje betekent genoeg inspiratie voor de lekkerste gerechtjes! Het idee van deze Springrolls komen van Tessel, ik vulde ze met wat ik nog in huis had. 

Nodig:
Rijstpapier (uit de Toko)
Rauwe groenten:
Wortelen
Rode bietjes
Komkommer, zaden verwijderen
Gemengde sla
Verse munt
Verse koriander
Sojasaus

Wat ik niet in huis had, maar wat er heerlijk in smaakt:
Reepjes gebakken ei
Gerookte zalm
Gebakken garnalen 

Snijd alle groenten in kleine reepjes. Rijstpapier blad voor blad weken in warm water en dan samen vullen met de ingrediënten. Oprollen en serveren met de Sojasaus, eet smakelijk!





donderdag 18 februari 2016

De buren en hun snoei afval






















Zie hier, dat is nog eens een flink stapeltje takken! Dorpsgenoten Robin en Johan legden gisteren hun snoei afval in onze tuin, 4 aanhangers vol. Nee, niet voor het paasvuur voor de komende maand. Wij gaan onze eigen wilgentenenschutting bouwen, in mijn moestuin.

Waarom toch een wilgentenenschutting? Omdat de knotwilg hier in de omgeving een zeer geliefde boom is, die ieder jaar flink gesnoeid moet worden, is er een overschot aan wilgentenen. Om ze te redden van de stort (en onze portemonnee te sparen) kunnen er prachtige en nuttige dingen van gemaakt worden! Ik droom nog van een workshop manden vlechten, of een eendenkorf maken, maar mijn moestuin behoeft een erfscheiding, waar meteen iets eetbaars tegenaan mag gaan klimmen deze zomer. Dus hop, geen geklets meer, handen uit de mouwen en snoeien die takken...

vrijdag 12 februari 2016

Het Sneeuwklokje

Wij hielden vandaag een speurtocht, Maamke en ik. Een speurtocht naar Sneeuwklokjes. Omdat zij de lente inluiden!

























Eenmaal weer thuis knutselden we een sneeuwklokje, van crêpepapier. We staken het in een hoopje bijenwas klei en Maamke gaf het een mooi plekje op de seizoenstafel, bij Moeder Aarde en haar Wortelkindertjes 






Het sneeuwklokje

Het was nog winter. Op de bevroren grond lag een dun laagje sneeuw en daaronder, in de aarde, woonde een sneeuwklokje. Veilig geborgen lag het in zijn bollenhuisje, maar het sliep niet meer. Het had zich lang genoeg in het donker verborgen. Nu was het nieuwsgierig geworden en wilde het graag zien of er al andere plantjes en bloemetjes boven de aarde te voorschijn waren gekomen. Rond de bol begon de aarde warmer te worden, zodat de sneeuw uiteindelijk boven het sneeuwklokje een klein beetje aarde vrij maakte. 
Zodra het sneeuwklokje het heldere voorjaarslicht zag, zond het de eerste blaadjes omhoog en strekte het zich uit naar het licht. Het opende langzaam zijn bloemkelkje en ontdekte dat het nog helemaal alleen op de koude aarde was en dat er van zijn bloemenvriendinnen nog niets te zien was. 
Bedroefd liet het zijn hoofdje hangen tot er een fris windje kwam aanwaaien: 'Weken en maanden ben ik nu al onderweg zonder ook maar één bloempje te zien. Wees gegroet, jij kleine lentebode!' riep hij vrolijk. En het speelde met een klokje zodat dit een heel teer en zacht geklingel liet horen. Door dit geluid werden langzaamaan ook de andere voorjaarsbloemen wakker. Toen het sneeuwklokje hier en daar madeliefjes, sleutelbloemen en viooltjes hun kopje boven de aarde zag steken, was het blij. Het bedankte de wind die geholpen had zijn bloemenvriendinnen wakker te luiden.

Verhaal en knutselidee uit: Leven met het jaar, geschreven door Christiane Kutik en Eva Maria Ott- Heidmann























Hebben jullie al Sneeuwklokjes gespot?

vrijdag 5 februari 2016

Orde: het (moes)tuindagboek

Na het maken van de plattegrond van mijn moestuin gisteren kwam ik op het idee om de planning dit keer iets grondiger aan te pakken. 2 jaar geleden deed ik mijn eerste poging tot moestuinieren, hier verderop in de straat, in een klein volkstuinen complex. Een plattegrond met de gewassen voldeed toen voor mij, met de groentefiches als backup. Over die groentefiches zo meer. Chaotische ik deed maar wat. Met een best aardig resultaat hoor, vooral mijn bonen en courgettes hebben ons heel rijk gevoed!
Vorig jaar startte ik een Bullet Journal voor mijn dagelijkse bezigheden. Ryder Carrol geeft hieronder een mooie uitleg over deze manier van notities bij elkaar houden in één notitieboek. Dit systeem heeft mij flink wat orde gebracht! Dus waarom zou ik dit niet gebruiken voor mijn Tuindagboek dacht ik zo? 

Ik houd het zelf graag simpel. Per maand mijn belangrijke taken, per dag in de tuin een klein verslagje van wat ik gedaan heb en hoe de boel erbij staat. En natuurlijk maak ik lijstjes. Met te zaaien en te planten groentes, kruiden, bloemen, vaste planten en bomen. Maar ook met webshops en stenen winkels waar ik fijne biologische zaden, bollen, planten en bomen kan kopen.


























In mijn map, waar ik mijn plan van mijn vorige moestuin nog bewaar, stop ik mijn nieuwe plattegronden en bewaar ik de groentefiches. Ook stop ik daar nog een moestuinkalender in, om die per maand te raadplegen. Ik moet nog een keuze maken tussen de biologisch-dynamische kalender van Maria Thun of de biologische van Mme Zsazsa. Deze laatste is gratis te downloaden op het www, evenals die toffe groentefiches. http://jongesla.com/2014/05/27/de-gratis-extras-van-mme-zsazsa/




donderdag 4 februari 2016

Tuinplan




Het begint bij een gedegen plan, nietwaar?
Met mijn moestuinbijbel van Mme Zsazsa (inclusief de zaligste recepten), informatie over de bodem uit 'Wat onkruid ons kan vertellen' en mijn nieuwste aanwinst: 'Een kleine eetbare tuin', vol informatie over vaste planten. De kruidenspiraal haal ik uit 'Over leven op je eigen km2' door Dick & James Strawbridge. Hierin staan tips voor een duurzame leefstijl voor binnen én buiten, van een kleine stadstuin tot een boerenerf.

dinsdag 2 februari 2016

Maria Lichtmis

Het is 40 dagen na kerstmis: Maria Lichtmis. 

Met de kaarsjes die we maakten in kuiltjes in de grond, gaven wij het nieuwe licht door aan Moeder Aarde. Het zal niet lang meer duren of zij zal haar wortelkindertjes, die nu nog slapen, diep onder de grond, gaan wekken en weer aan het werk zetten. Natuurlijk waaide het hier te hard om onze kaarsjes van bijenwas buiten te ontsteken, dus brachten we de grond met kaarsjes mee naar binnen, om daar aan te steken.


































Moeder aarde kreeg het licht terug
We droegen alle kaarsjes
tot in het mulle zand
In kleine aarde kuiltjes
werden ze opgebrand
Dag vlam, dag vlam en dank je wel
dat je het licht bewaarde
Weldra komt weer de zonneschijn
doof nu maar in de aarde
Tot ziens in de Sint Maartentijd
Dat is nog wel heel ver
Maar kom jij dan in mijn lampion,
weer stralen als een ster?

Naar de oude traditie aten wij vanavond pannenkoeken.
Mijn favoriete verhoudingen voor de lekkersten:

125 gram bloem
300 ml (amandel)melk
2 eieren